Monday, February 21, 2011

KEK UBI KAYU


Kuih ni buat malam tadi tapi pepagi nak pegi keja tu tak sempat nak masukkan siap-siap potong snap gambar jab masuk tipuware dah pegi.. Napa entah resepi ni namanya kek tapi sebenornya bila buat bingka tapi tak pe lah rasanya memang sedap, lemak dan manisnya sedang je. Kalau pernah makan bingka ubi kat Sedap Corner di JB masa dulu2 tu serupa la rasa dia. bukan sekarang punya hancuss ketotol buat baling anjing pun benjol..waaaa busuknya bahasa aku.. hahaha... Buat My best friend Mrs ZID yg tak dapat rasa kuih ni pagi tadi pegi audit katanya sorry lain kali lah rasa ye. Aku tak ingat ambik resepi ni kat rumah sapa, minta halal kalau sapa punya resepi pls bagi coment nanti aku link kan ok

Salin resepi kalau nak cuba buat

Bahan-bahan

4 cawan parutan ubi kayu siap di perah (aku timbang lebih kurang 1 kg)
1 cawan gula pasir (aku masukkan 1 1/4 cawan)
2 cawan santan pekat (aku guna santan kotak)
1 cawan susu cair (aku guna susu sejat carnation)
4 biji telur
sedikit garam
3 sudu makan butter
2 tsp baking powder
1 tsp vanilla (aku guna vanilla jenis serbuk)
2 titik warna kuning

Caranya
Panaskan ketuhar pd suhu 190 lenserkan loyang 8X8 dengan butter(aku guna loyang 9X9
Pukul gula butter dan telur sekadar sebati semuanya
masukkan ubikayu parut baking powder vanilla santan susu cair dan pewarna kuning serta garam gaulkan sebati
Tuang ke dalam acuan dan ratakan bakar selama 1 1/2 jam api atas bawah (ini cara aku buat)
Tunggu sejuk baru di potong.. nyamannn



6 comments:

BzzKarat™ said...

1 of my favourite! thanks for the recipe. leh niaga dpn umah neh. haha!

rossalle said...

Terima kasih kembali jengah blog akak

blackrosehunter said...

wah..dh lama tak makan kek ni..huhuhu..


Blackrose's latest entry: Bloglist Anastasyea Bulan Mac 2011

Dda Ly said...

bile tgk, mmg meliurkan..tapi me tak makan la plak kuih ini...huhuhu

anyway, salam kenal..:)

meh jemput ke rumah...
~my latest entry~

miN akiM said...

wahh.. bestny resepi2 kt cni..
mntk izin copy boleh?
hee.. follow blog ni skali.. thnks..^^

rizaros said...

ubi kayu pun leh buat kek.. leh try nih.. :)
datang dr blog abg ben :) jom follow sy jgak untuk semangat sy .. Maceh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...