Saturday, February 19, 2011

APAM SALJU @ APAM BERAS

Minum petang jom... buat apam ari ni kita..tengok resepi kat rumah YATIE dan HANA walaupun aku selalunya terlambat buat daripada mereka tapi tak kesahlah.. janji sedap.
Resepi aku copy dari
cha myresipi.com

Bahan-bahan
  • 2 cwn nasi sejuk (jgn guna nasi dari beras wangi)
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar (aku gunakan semua gula putih)
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. blend nasi dan air sehingga hancur.(campur nasi dgn sedikit air dulu dan tambah2 air lagi)
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.Pastikan adunan dah naik lepas tu baru la nak + apa-apa colour
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

tipssss.. Acuan sapukan dengan minyak dulu, acuan kosong tu kukus 2-3 minit keluarkan dan isikan dengan adunan selamat mencuba..

1 comment:

noorsafone said...

salam kenal...nampak sedap...mesti cuba ni....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...