Resepi aku copy dari
cha myresipi.com
Bahan-bahan
- 2 cwn nasi sejuk (jgn guna nasi dari beras wangi)
 - 2 cwn tepung gandum
 - 2 cwn tepung beras
 - 1 cwn brown sugar (aku gunakan semua gula putih)
 - 3/4 cwn gula
 - 2 1/2 cwn air
 - 2 sudu kecil yis (mauripan)
 - kelapa parut dgn sedikit garam
 
Cara-cara
- blend nasi dan air sehingga hancur.(campur nasi dgn sedikit air dulu dan tambah2 air lagi)
 - setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
 - dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
 - selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
 -    perap selama 3 jam.Pastikan adunan dah naik lepas tu baru la nak + apa-apa colour
 - masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
 - hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
 
tipssss.. Acuan sapukan dengan minyak dulu, acuan kosong tu kukus 2-3 minit keluarkan dan isikan dengan adunan selamat mencuba..
1 comment:
salam kenal...nampak sedap...mesti cuba ni....
Post a Comment