Friday, November 16, 2012

DURIAN CREPE

Ada saja cerita pasal durian crepe di perkatakan, aku juga antaranya yg tak jemu-jemu mencuba dan mencuba sampailah kali ke 6 baru aku berpuas hati dengan kulitnya yg nipis dan tidak pecah langsung apabila di lipat.. jangan bandingkan resepi haku ini dengan mereka2 yg pergi ke kelas  gerenti tak sama punye..tapi aku tak ngendeng2 atau tanya2 resepi orang pegi kelas..aku malu tau..lagi pun tepung kat rumah banyak kan.. olah aje lah.











(Nak tunjuk nipisnye crepe saya)

Lagi satu kalau korang tak de dorian musang atau tembaga atau D yg macam2 tu guna je durian biasa2 jangan durian yg nak expired tau nanti rasa tempoyak..aku pun guna durian kampung tapi walaa isinya sedap sebab banyak dlm freezer tu yang coba dan terus mencoba.. nak jadikan durian biasa jadi sedap tanggalkan isinya kalau putih nak jadi cantik titiskan warna kuning lemon dan secubit garam gerenti durian tu rasa musang .. tak caya cuba lah..


saiz crepe sebelum lipat : 12cm garis pusat
saiz durian crepe ; 3cm X 4.5cm
Berat : lebih kurang 27gm

Bahan-bahannya Untuk Crepe nya
200gm Tepung Hong Kong
15gm Tepung Jagung
15gm Ttepung Kentang
10gm Tepung Custard
10gm Tepung Ubi
60gm gula pasir
50gm kuning telur (3 biji kuning telur A) pusat telur pastikan dibuang
500gm susu Full Cream (guna susu segar ok kot)
100 gm air
(Campurkan air dan susu)
20gm butter (1 sudu makan)
1/4 tsp garam
1tsp vanilla
2 atau 3 titik pewarna kuning lemon

Menghasilkan 50-60 crepe kecil 

Bahan Intinya
1-1/2 cawan whipping cream. Di putar sampai kaku simpan dlm esbok dulu
Isi durian

Cara2nya
Cairkan butter dan biarkan sejuk sebentar
Campurkan 5 jenis tepung dengan gula dan garam gaulkan dengan kuning telur, masuk susu dan air sedikit demi sedikit sehingga habis. masukkan vanilla dan pewarna.masukkan butter cair gaulkan sampai rata tapis adunan tersebut dan rehatkan 1/2 jam..
Panaskan kuali tak melekat saiz kecil (12cm) kalau ada dengan api kecil. sapukan sedikit butter atas kuali.
atau lap dengan dengan kertas tisu dapur yg di celup butter. Tuangkan adunan seberat  30-40gm
Lenggangkan kuali dan buat senipis mungkin.. Skill ni perlukan latihan berulang2
Pastikan hanya goreng sebelah tak perlu tebalikkan jangan biarkan warna coklat nanti tak cantik

Dah siap semua sejukkan crepe dulu
letakkan sekeping crepe letakkan 1 sudu cream di tengah2 dan letakkan durian sekali dan lipatkan dah siap
letakkan dlm esbok sebelum makan..
Nak cepat masukkan dalam freezer 1/2 jam kemudian dah boleh makan sejuk je masuk molot...
selamat mencuba









No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...