(Nak tunjuk nipisnye crepe saya)
Lagi satu kalau korang tak de dorian musang atau tembaga atau D yg macam2 tu guna je durian biasa2 jangan durian yg nak expired tau nanti rasa tempoyak..aku pun guna durian kampung tapi walaa isinya sedap sebab banyak dlm freezer tu yang coba dan terus mencoba.. nak jadikan durian biasa jadi sedap tanggalkan isinya kalau putih nak jadi cantik titiskan warna kuning lemon dan secubit garam gerenti durian tu rasa musang .. tak caya cuba lah..
saiz crepe sebelum lipat : 12cm garis pusat
saiz durian crepe ; 3cm X 4.5cm
Berat : lebih kurang 27gm
Bahan-bahannya Untuk Crepe nya
200gm Tepung Hong Kong
15gm Tepung Jagung
15gm Ttepung Kentang
10gm Tepung Custard
10gm Tepung Ubi
60gm gula pasir
50gm kuning telur (3 biji kuning telur A) pusat telur pastikan dibuang
500gm susu Full Cream (guna susu segar ok kot)
100 gm air
(Campurkan air dan susu)
20gm butter (1 sudu makan)
1/4 tsp garam
1tsp vanilla
2 atau 3 titik pewarna kuning lemon
Menghasilkan 50-60 crepe kecil
Bahan Intinya
1-1/2 cawan whipping cream. Di putar sampai kaku simpan dlm esbok dulu
Isi durian
Cara2nya
Cairkan butter dan biarkan sejuk sebentar
Campurkan 5 jenis tepung dengan gula dan garam gaulkan dengan kuning telur, masuk susu dan air sedikit demi sedikit sehingga habis. masukkan vanilla dan pewarna.masukkan butter cair gaulkan sampai rata tapis adunan tersebut dan rehatkan 1/2 jam..
Panaskan kuali tak melekat saiz kecil (12cm) kalau ada dengan api kecil. sapukan sedikit butter atas kuali.
atau lap dengan dengan kertas tisu dapur yg di celup butter. Tuangkan adunan seberat 30-40gm
Lenggangkan kuali dan buat senipis mungkin.. Skill ni perlukan latihan berulang2
Pastikan hanya goreng sebelah tak perlu tebalikkan jangan biarkan warna coklat nanti tak cantik
Dah siap semua sejukkan crepe dulu
letakkan sekeping crepe letakkan 1 sudu cream di tengah2 dan letakkan durian sekali dan lipatkan dah siap
letakkan dlm esbok sebelum makan..
Nak cepat masukkan dalam freezer 1/2 jam kemudian dah boleh makan sejuk je masuk molot...
selamat mencuba
Pastikan hanya goreng sebelah tak perlu tebalikkan jangan biarkan warna coklat nanti tak cantik
Dah siap semua sejukkan crepe dulu
letakkan sekeping crepe letakkan 1 sudu cream di tengah2 dan letakkan durian sekali dan lipatkan dah siap
letakkan dlm esbok sebelum makan..
Nak cepat masukkan dalam freezer 1/2 jam kemudian dah boleh makan sejuk je masuk molot...
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment