Friday, September 28, 2012

SWISSROLL KIT KAT


Menurut kata kawan ku..cewahhh.. kek ini mendapat sambutan yg hebat di tutttt...kat mana? rahsia.. karang kalau sebut baris panjang kat tempat tu.. tak bole buat buat biss aku.. takde maknanya lah.. saja gurau..
Mungkin budak2 lebih mengemarinya sebab ada kit kat kat tengah tu kalau pada rasa tekak orang macam usia dengan aku lebih sedap kalau kat tengah tu ada rasa sedikit masam so boleh la letakkan blueberry filling atau strawberry atau apa-apa jem yg masam sikit.Kalau bercita rasa mewah sikit boleh juga roll kan dengan kindo buino( spelling hancus) baik aku tulis resepi kat sini..resepi asal boleh la rujuk kepada  Maklang Azie dan juga resepi asal rasanya Swissroll Ahpek..


Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair 
2 bungkus kit kat yg ada 4 line tu
wipping cream (siap-siap putar simpan esbok kejap

(Adunan ini boleh menghasilkan 2 kek gulung)dgn saiz loyang yg aku gunakan 12.5inciX8.5inci
Step 1
 Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
Step 2
 Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu
Step 3
 Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya
Step 4
Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius. Kek dah siap masak
Step 8
 Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan cream sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2
Step 9
Setelah cream  disapu rata susun kit kat secara memanjang dan,gulung kek  perlahan2 sehingga kemas.
Step 10
 Dah gulung, simpan dlm esbok 1/2 jam dan boleh la di potong

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...