Lama betul roti jenis ni tak buat sendiri,selalu beli je tapi sejak anak-anak dah besar2 makan tak cukup satu jadi rajinkan diri buat untuk satu keluarga nye breakfast, berbaloi masak sendiri makan sampai puas. Menangis mamak kat warung kalau ibu-ibu kat rumah masak roti canai/sardin/telur sendiri, kalau suka dan nak cuba ambil resepi kat bawah .Ini adalah cara aku nye
bahan-bahannya
500 gm tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 sudu makan susu pekat
1 sudu makan susu tepung (aku guna susu omega)
Air secukupnya
Minyak sapi+minyak masak secukupnya
Telur di kocok + garam (satu biji utk satu keping roti)
Bawang besa
1 tin sardin sedang di hancurkan (aku guna sardin cap ayam)
Cili merah cencang halus
Caranya.
Campurkan susu tepung dlm tepung gandum gaulkan
Susu pekat+garam+ air dlm satu mangkuk masukkan dalam tepung dan uli tambah air sehingga menjadi doh.. uli tepung tersebut sampai nampak licin. bentuk-bentuk sebesar bola pingpong atau nak besar mcm bola tenis pun boleh. sapukan minyak pada bola-bola tepung tersebut
(biarkan beberapa jam aku pulak uli tepung malam dan esok pagi baru tarik-tarik nak tebar tak reti.
Sediakan bahan untuk dalam
Esok pagi sedia untuk menarik2 roti bila dah lebar tu isikan dengan bawang telur sardin dan lipatkan goreng dengan api kecil. cecah dengan kuah kari atau dalca.. ikhlas **Rossalle**
No comments:
Post a Comment