Saturday, January 22, 2011

KARIPAP SARDIN KENTANG


Karipap ni sarapan pagi merangkap minum petang, buat banyakkkk.... bukan goreng semua la simpan frozen bila-bila perlu boleh goreng tak yah beli. Buat malam tadi tak de keja cari kerja daripada mengadap tv dan comp. lebih baik masa senggang tu jadikan faedah betul ke? Apa kata kengkawan yg rasa nak buat tengok resepi di bawah . Ini resepi aku nye R&D tak caya? tak tiru sapa2 cara tersendiri sila... sila.. lah.. . Kalau aku kata sedap karang ada yg kata aku naik lift tekan butang sendiri. Kulitnya rasa rangup keruppp kerappp..

Bahan Kulit
600 gm tepung gandum
100 gm minyak masak
20 gm minyak sapi (aku guna gheeblend)
1 sudu kecil garam
Air putih secukupnya

**(Menghasilkan 50 keping karipap comel untuk adunan ini)**

Caranya:
Panaskan minyak + minyak sapi kemudiah curahkan atas tepung gaul-gaulkan gunakan jari je sehingga jadi mcm serbuk roti hati-hati panas ye, Campurkan garam dengan sedikit air dan masukkan dalam adunan uli sehingga menjadi doh dah sebati tutup bekas dan rehatkan sekejap
lebih kurang 20 minit, Lepas tu buat bulat-bulat kecil berat dlm 20gm kemudian gelek kan nipis
tak de la nipis sangat bubuh inti dan kelim tepinya. Tak pandai kelim!! ha guna acuan plastik tu

Bahan Inti Ikut suka korang le
Cara aku....
1 tin sedang sardin (aku guna cap ayam)
4 biji kentang di potong kiub
1 sudu makan cili kisar
1 biji bawang besar di hiris halus
2 ulas bawang putih di cencang
sedikit garam (Aku tak sukat )
Sedikit minyak untuk menumis

Caranya
Panaskan minyak dlm kuali. tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga layu masukkan cili kisar kemudiah sardin hancur2 kan masukkan kentang bubuh air campurkan sedikit garam tutup kuali supaya kentang empuk. Bila air dah kering Rasa garamnya. Bila dah masak angkat sejukkan dulu. psss. jangan masukkan inti semasa panas dlm kulit karipap ye
Ikhlas dari ** ROSSALLE**

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...