Sunday, January 9, 2011

AYAM PANGGANG BLACK PAPER


Minta maaf banyak-banyak sebab ayam ni di tayangkan tanpa solekan bogel gitu disebabkan kemalasan yg melanda entah kenapa malas benar nak update blog tapi di sebabkan atas permintaan yang mencurah2 untuk resepinya di gagahkan jugak la menulisnya sila salin dan buat ye kawan2 sedap ni resepi nya aku pakai hentam je ikut apa terlintas dlm fikiran

Bahan-bahannya
1 ekor ayam (saiz kecil lagi sedap)
1 1/2 tbs lada hitam biji
1 tsp kecil garam (atau ikut kesesuaian rasa)
1 tbs ketumbar biji
1 tbs jintan manis hiji
1/2 bji lemon
8 ulas bawang putih jangan di kerat
1 biji bawang holand (bawang kuning) potong kasar
1 batang karrot potong kasar
4 biji kentang di potong wages
2 sudu minyak masak
2 sudu butter

Caranya
Ayam di bersihkan dalam perut ayam pastikan tiada paru2 atau hati lap bagi kering
Tumbuk lada hitam +garam lumurkan ayam luar dan dalam
Tumbuk pula ketumbar +jintan dan lumur ayam luar dan dalam
Tinggalkan sedikit lada hitam tumbuk gaulkan dengan karrot+kentang+bawang+bawang putih dan sedikit minyak agak-agak le letak kan dalam loyang pembakar
Masukkan lemon bawang putih dan kawang kuning sedikit dalam perut ayam kemudian letakkan ayam di atas loyang yg berisi bahan sayuran tadi. titiskan minyak pada badan ayam letakkan butter pada badan peha dan kepak ayam
Panaskan oven pada suhu 190-200 dan bakar selama 2 jam
Selepas 20 minit sudukan minyak yg dlm loyang dan jiruskan pada badan ayam buat begitu setiap 20 minit. Selepas 1 jam terbalikkan ayam untuk menjadikan kedua2 belah ayam garing
masa terbalikkan tu buat perlahan2 supaya kulit ayam tak tertanggal
Selamat mencuba.. ikhlas dari ROSSALLE

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...