Friday, September 17, 2010

CHOCOLATE HAZEL NUT BALL



Baru buat malam tadi, atas permintaan anak2 yg nak bawa balik ke asrama resepi biskut ni dah lebih 10 tahun ku simpan pemberian rakan ku Kak Sakinah yg dah pencen dan balik ke Kota Bharu Kelatan. Tiap tahun memang tak miss buat biskut ni. Minta halal ye Kak Nah sebab nak tulis resepi dlm blog ni..
resepi :
250 gm butter
225 gm tepung Hong Kong
100 gm kacang hazel bakar dan kisar
70 gm gula icing
50 gm tepung beras
1 sudu teh esen vanilla
Kacang hazel (whole) bakar secukupnya
250 gmCoklat masakan atau secukupnya

Caranya
satukan butter + buter+ esen vanilla kemudian masukkan 2 jenis tepung dan hazel di kisar jadikan doh biarkan sebentar (kalau lembik tambah sikit tepung HK)
Ambil sikit doh isikan kacang haxel sebiji dan letakkan dlm loyang bakar lebih kurang 18minit
suhu 170 ikut la oven masing2 ye dan siap sejukkan masukkan dlm papercup curah coklat dan hias ikut suka

p/s biskut ni tak pakai telur ye
Menghasilkan lebih kurang 160 biji..



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...