Friday, January 15, 2010

Kuih Talam Tokyo





Resipi nyer ...♥♥♥

Resepinya
Bahan-bahan
lapis bawah
. 1 cawan biji sagu
. 1 peket suhun 25 gm guntingkan rendam bagi kembang kemudian jirus dgn air panas utk lembut

. 1/2 cawan kelapa parut putih shj
. 1/2 cawan santan
secubit garam

Lapis atas
. 4 biji telur
. 1 cawan gula pasir
. 2 1/4 cawan santan
. 6 sudu tepung gandum (lebih kurang 90 gm)
. 2 sudu tepung custard
. pewarna hijau dan kuning
(utk hijau aku +sedikit air pandan )

Caranya
1. Alaskan loyang dengan plastik
Campurkan biji sagu +suhun+kelapa+garam+santan masukkan dlm loyang dan kukus selama 10 minit.

2. lapisan atas campurkan semua dan blend utk lebih halus bahagikan kepada 2 campurkan tiap 1 bahagian dengan warna kemudian masak atas api sampai naik wap sahaja

3. Bila adunan bawah telah masak tekan dengan sudu tuangkan adunan warna kuning kukus semula 10 minit

4. Bila lapisan kuning masak cakarkan sedikit dgn garpu tuangkan adunan warna hijau dan kukus lagi 10-20 minit (sehingga masak)

p.s pastikan air kukusan tidak menitis atas kueh

Adunan juga di masak atas api sampai naik wap supaya kueh nampak cantik tidak bergelombang

Haku guna loyang 9X9







No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...