Sunday, January 17, 2010


TALAM SERIMUKA
Betul ke nama kueh ni Serimuka, tang mana yang jadi Seri tu haku tak tau, Buatla seloyang pukul 2, petang-petang makan pulak kueh ni.. Ish... berapa banyak lemak santan masuk dlm perut aku ari ni. Se loyang santan 2 biji kelapa..tak peAnak-anak suka kueh ni.. kengkawan jamu mata ajalah ye.. tak sempat nak bawa kat office dah licih..
Resipi
Bahan-bahan
Loyang 10X10 alas plastik (tengok gambar lapis tokyo)
500 gm beras pulut
1300 ml santan
120 gm tepung gandum
50 gm tepung ubi
300 gm gula pasir
100ml air daun pandan
1 biji telur (boleh abaikan kalau tak suka)
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam
Caranya
1. Rendam beras pulut 3 jam toskan dan masukkan dalam loyang masukkan 700ml santan dan sedikit garam
2. kukus 20 minit
3. Adunkan tepung gandum +tepung ubi+ garam+air pandan + santan 600ml +gula+telur +pewarna blend sekejap untuk lebih halus
4. Masakkan di atas apa sebentar samapi naik wap sahaja
5. Setelah pulut masak padatkan menggunakan sudu.
6. Tuang adunan tepung atas pulut
7. kukus lagi 20 minit dan sehingga masak
Sejukkan baru di potong
Psss.. Pastikan air di tutup pengukus tidak menitik atas kueh

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...