Sunday, January 31, 2010

JEMPUT2 UDANG AIR PANAS




Petang2 minggu kenalah buat kunyah2 kalau tak anak2 asyik bukak esbok je.. ha jemput2 mak buat banyak ni .. makan sampai kenyang2 .. malam nanti x payah makan.. tak mungkin kot kalau perut bebudak.. lagi satu kengkawan.. jangan lupa lepas ni jgn dera haku lagi bawak jejemput ke office kalau terhingin nak makan. sebelum ni haku buat pakai agak2 aja di sebabkan korang semua nak resepi nya haku perturunkan, tapi jangan derhaka dengan resepi ni tambah bahan boleh jangan kurangkan sukatan asasnya..

Bahan-bahannya
300 gm tepung serbaguna (tepung gandum cap sauh)
280 gm bawang holand (bawang kuning)
165 gm isi udang (potong kecil2)
25 gm kucai atau daun bawang
15 gm lada hijau hiris (1 biji)
5 gm garam
500 gm air panas mendidih..(bukan air suam ye)
sedikit serbuk perasa (boleh abaikan)

caranya
Bancuh garam dgn sedikit air panas
Satukan semua bahan tepung+bawang+isi udang+lada+kucai gaulkan, tuang air garam di ikuti dengan air panas gaul rata.. pasaskan minyak , api jangan terlalu kuat, masukkan adunan pakai sudu atau jari.. mana-mana lah.. masaklah sampai agak kekuningan .. dah siap..
Selamat mencuba.. kalau tak jadi jugak itu, haku tak reti nak hajar lagi..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...