Monday, October 31, 2011

BLUEBERRY CHEESE TART




Resepi lama ni tapi tetap menjadi tart kegemaran ku sekeluarga. Mana yang tanya-tanya nak resepi ni sila la ambik.. Cheese Tart ni resepinya aku ambik dari pelbagai sumber cheff2 dan bloger2 banyak aku derhakakan daripada yang asal selepas beberapa kali buat R&D ini lah yg terbaik bagi aku..chewahhh..sebab apa ? Try buat sendiri ye.. Kalau lukisan atas cheese tu aku ngaku memang tak pro langsung kalau nak lukis cantik-cantik tengok SINI aku pun kagum ketelitian cik kak ni..






Bahan-bahannya


pastry manis (Adunan ini menghasilkan 130 tart shell)


125 gm butter


125 gm marjerin


80 gm gula icing


1 biji telur + 1tsp vanilla kacau dengan garpu (pusat telur buang yek)


500 gm tepung gandum


2 tbs air ais (dlm esbok nye)





Caranya


Putar butter + marjerin + gula icing hingga sebati masukkan telur (guna senduk kayu je)


Masukkan tepung dan air ais gaulkan sebati hingga jadi doh. bungkus dlm plastik dan simpan dlm petiais lebih kurang 20 minit utk set.


Keluarkan dan buat sebesar guli adunan tu dan tekan dlm mould tart buat sampai habis


panaskan oven pada suhu 170'C bakar kuih selama 15-20 minit ikut kesesuaian oven sendiri


Bakar samapi kuning keemasan. Kurang kuning tart shell tak rangup..


Dah masak sejukkan dan keluarkan dari tart mould simpan tart shell sementara buat dia nye filling





Bahan Filling


250 gm cream cheese


50 gm gula kastor


25 gm butter


1 biji telur (pusat telur tolong buangkan)


25 gm whipping cream


bluberry filling





Caranya


Putar cream cheese + gula kastor dan butter hingga berkerim masukkan telur dan whipping cream dan putar lagi sampai betul2 rata dan cantik berkerim. masukan dlm piping bag dan sedia untuk di isi dalam tart shell.




Susun tart shell yg siap tadi dalam loyang pembakar. isikan bluberry filling di tengah tart shell dan tutupkan dengan cheese yg di putar lukis corak yg di sukai di atas nya tadi bakar dlm oven pd suhu 170'C selama 10-15 minit bila nampak gelembung tinggi. sudah cukup jangan di biarkan terlalu lama masak nanti permukaan cheese tart retak. tak cantik ok selamat mencuba



ikhlas **ROSSALLEE**





























No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...