Monday, March 30, 2009

KEK LAPIS PUTIH TELUR


Projek semalam sayang tengok putih telur banyak dalam petiais. Daripada terbiar boleh di jadikan kueh.. Resepi asal dah lupa dari mana ku ambil. Berikut resepi yang telah Ros ubah mengikut kehendak ku
Bahan-bahannya:-
Bahan A
500gm Putih Telur (10 biji putih telur A+)
180 gm Gula Kaster
1 sudu makan Ovelette
1 sudu makan Perisa Yam (Keladi)
Bahan B
250 gm Butter (Guna yg baik le nak sedap)
4 sudu makan susu pekat
Bahan C
180 gm tepung Hongkong
20 gm susu tepung (aku guna susu omega) lain-lain jenis pun boleh
pewarna ungu
Caranya.
Putar bahan A hingga berbuih (soft Peak)
Dalam bekas lain putar bahan B sampai kembang
Satukan bahan B ke dalam bahan A - putar sampai sebati
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil putar perlahan di ikuti susu tepung
Bahagi kepada dua bahagian 1 bahagian warna asal dan 1 bahagian warna ungu
Bakar selapis-selapis, dengan api atas, setiap lapis guna lebih kurang 7 sudu (1/3 cawan)
Gunakan loyang 7 X 7 X 4
(Menghasilkan 8 lapis)
(Tak percaya buatlah ini resepi betul-betul beri tak tipu punya)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...