Wednesday, November 19, 2008

BAHULU PANDAN


Ini Baulu Pandan yang saya baru buat semalam atas permintaan anak lelaki ku,dah lama tak buat baulu ni, lepas masak anakku suruh belah masa panas-panas lagi tak sabar nak rasa. resepi asal adalah Pn.Pah Senai, rasanya resepi ni dari kelas kemas yang di hadirinya..

Berikut adalah resepinya yang telah Ros tukarkan dari sukatan guna tin susu kepada metrik lebih senang kan...


Bahan-bahannya

10 biji telur A (asingkan kuning dan putih)
260 gm tepung gandum
440 gm gula pasir
1/2 sudu besar cream of tartar (tak letak tak pe)
1/2 sudu besarBaking Powder
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar esen pandan (lagi sedap kisar daun pandan +air)
2 sudu besar minyak masak (apa brand pun boleh)


Caranya
Ayak tepung+baking powder+cream of tartar

Putar putih telur hingga betul-betul gebu (tak jatuh bila bekasnya di terbalikkan) masukkan gula sedikit-sedikit hingga habis, masukkan kuning telur satu persatu masukkan adunan tepung sedikit sedikit masukkan asen vanilla dan esen pandan akhir sekali masukkan minyak masak

sediakan loyang besar ukuran 9- 10 in bakar pada suhu 170-180 selama 1 jam 20min



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...