Resepi lama ni tapi tetap menjadi tart kegemaran ku sekeluarga. Mana yang tanya-tanya nak resepi ni sila la ambik.. Cheese Tart ni resepinya aku ambik dari pelbagai sumber cheff2 dan bloger2 banyak aku derhakakan daripada yang asal selepas beberapa kali buat R&D ini lah yg terbaik bagi aku..chewahhh..sebab apa ? Try buat sendiri ye.. Kalau lukisan atas cheese tu aku ngaku memang tak pro langsung kalau nak lukis cantik-cantik tengok SINI aku pun kagum ketelitian cik kak ni..
Bahan-bahannya
pastry manis (Adunan ini menghasilkan 130 tart shell)
125 gm butter
125 gm marjerin
80 gm gula icing
1 biji telur + 1tsp vanilla kacau dengan garpu (pusat telur buang yek)
500 gm tepung gandum
2 tbs air ais (dlm esbok nye)
Caranya
Putar butter + marjerin + gula icing hingga sebati masukkan telur (guna senduk kayu je)
Masukkan tepung dan air ais gaulkan sebati hingga jadi doh. bungkus dlm plastik dan simpan dlm petiais lebih kurang 20 minit utk set.
Keluarkan dan buat sebesar guli adunan tu dan tekan dlm mould tart buat sampai habis
panaskan oven pada suhu 170'C bakar kuih selama 15-20 minit ikut kesesuaian oven sendiri
Bakar samapi kuning keemasan. Kurang kuning tart shell tak rangup..
Dah masak sejukkan dan keluarkan dari tart mould simpan tart shell sementara buat dia nye filling
Bahan Filling
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor
25 gm butter
1 biji telur (pusat telur tolong buangkan)
25 gm whipping cream
bluberry filling
Caranya
Putar cream cheese + gula kastor dan butter hingga berkerim masukkan telur dan whipping cream dan putar lagi sampai betul2 rata dan cantik berkerim. masukan dlm piping bag dan sedia untuk di isi dalam tart shell.
Susun tart shell yg siap tadi dalam loyang pembakar. isikan bluberry filling di tengah tart shell dan tutupkan dengan cheese yg di putar lukis corak yg di sukai di atas nya tadi bakar dlm oven pd suhu 170'C selama 10-15 minit bila nampak gelembung tinggi. sudah cukup jangan di biarkan terlalu lama masak nanti permukaan cheese tart retak. tak cantik ok selamat mencuba
ikhlas **ROSSALLEE**
No comments:
Post a Comment