Saturday, April 7, 2012

UDANG GALAH GORENG TOMYAM

Fuhhh.. penat wei buang abok.. lama benar sawang pun dah tebal. tu la sibuk je selalu bukan tak masak tapi tak sempat nak update je.. Jadi ada yg tanya-tanya resepi ni .Udang ni pun dapat hasil memancing kawan hubby. Best pe sesekali dapat makan udang galah..Kalau sapa-sapa yang ada alah macam gatal-gatal atau bibir jadi besar sila abaikan lah Cari lauk lain yek..







20 ekor udang galah (Udang itam/putih/rimau atau ape2 pun boleh jgn udang kering je)
3 ulas bawang putih di cencang
1 labu bawang holand (yang warna kuning tu) potong kasar
1 batang serai di kerat dan di titik
4-5 helai daun limau purut
1 kiub tomyam
1 biji tomato belah 8
1biji lada merah di hiris kasar
1 biji lada hijau di hiris kasar
6 biji cili padi hijau atau merah (nak pedas bubuh banyak2)
1/2 biji limau nipis amil jusnya
3 tbs minyak masak
garam dan serbuk perasa secukupnya atau gula sikit
Batang celery besar di hiris (tak de tak pe)
Sedikit carot yg di hiris cantik utk hiasan


Cara-caranya

Gaulkan udang dengan sedikit garam. Panaskan Minyak dan goreng sebentar agak-agak lah..

Angkat dan toskan..

Ambil 3 sudu makan minyak goreng udang tadi tumis bawang putih. bawang kuning cili padi dan cili merah/hijau masukkan kiub tomyam masukkan serai daun limau purut carrot salary dan masukan udang tadi. Masukkan garam dan serbuk perasa atau gual dan peraahan jus limau nipis

gaulkan rasa masin masam pedas manis dan angkat.. jangan terlalu lama di atas api nanti tak sedap.. Ok dah boleh makan dng nasi panas.. Ikhlas dari **ROSSALLE**











1 comment:

En. Beyazid said...

Salam perkenalan. Blog saya masih baru lagi. Harap dapat support blog saya dgn jd follower saya. Saya dah follow blog ni =)


http://apelak.blogspot.com/2012/06/mari-jadi-jiran-blog-saya.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...